• Zveřejněno: 26.07.2024
  • Autor: Jaroslav Ungerman

V polovině července došlo k očekávanému vývoji – revizi statistických dat o růstu HDP v minulých letech. Upřímně řečeno – jde o obvyklou praxi statistiků, že stále některá data zpřesňují a tak i tentokrát se uskutečnila podobná akce.

Statistici to se se současnou vládou nemají lehké. Hned na samém začátku jejího vládnutí, jak začala růst inflace, byli obviňováni, že to počítají špatně a pak zase, že inflace klesá a jim neklesá. Proto se jim nedivme, že občas udělají nějaký podobný přepočet. Asi aby měli klid. 

Tentokrát má přepočet dat ovšem velký a důležitý význam. Dokazuje totiž, že všechny kritiky vlády, které zaznívají z opozice o tom, že ekonomika stagnuje, že dosud nebylo vlivem špatné hospodářské politiky vlády dosaženo předcovidové úrovně, neplatí. A za to může být pochvala.

Prostě kritika, že jsme mezi evropskými zeměmi jediní, kdo nedosáhl předcovidové úrovně se tak nezakládá na pravdě. Je to jinak. Už to vypadá, že česká ekonomika je mezi premianty.

Již v roce 2022 – růst meziročně 2,8 % (původně to bylo 2,4 %) - se podařilo Fialově vládě – překonat úroveň roku 2019. Podle komentářů od té doby ekonomika údajně roste. 

Vůbec nevadí, že v minulém roce 2023 došlo k malému až nepatrnému poklesu, ale pořád je to prý dobrý výsledek. A navíc je tu optimistický předpoklad o údajném růstu ekonomiky pro rok 2024.

Ovšem k největšímu vzestupu HDP, a tedy k největšímu přínosu k překonání dopadu covidové krize, došlo v roce 2021 – o 4 % (původně to bylo 3,3%). Za Babišovy vlády! Za Babišovy vlády bylo líp! Prostě vládní propagandisté se musejí víc snažit.

To ovšem nikdo nechce vidět. Ale to se nerado vidí. To bylo dáno růstem spotřeby, nízkou inflací, růstem starobních důchodů i platů. Taková opatření přece do politiky současné vlády vůbec nepatří a nehodí se připomínat a je nutno to přejít mlčením.

Je potřeba k těmto číslům dodat ještě jedno. I růst v roce 2022 byl od značné míry dán opatřeními Babišovy vlády, která v tom roce doznívala – vzestup důchodů, dynamika mezd, nové investice atd. vytvořila určitý polštář i pro další rok. Prostě ekonomika má určitou setrvačnost – to nelze popřít. Ovšem těžko to vysvětlit mainstreamovým propagandistům…

Fialova vláda za sebou totiž nemá vůbec nic. Pokles HDP v roce 2023 je jenom její dílo a přinejlepším stagnace HDP v roce 2024 je už výlučně jenom její „zásluha“.

Celý tento přepočet byl určen vládním propagandistům. Proto oslavně píší, že celková ekonomika je na tom mnohem lépe než jsme si dosud mysleli. Článku na novinky.cz chyběly jen oslavné fanfáry… 

Co se stalo? Statistický úřad provedl změnu dat o vývoji hrubého domácího produktu tak, že použil nové ceny na přepočet hospodářského růstu. 

To však není hlavní problém. Statistici především změnili metodiku a do růstu HDP započetli Ukrajince žijící a pracující v ČR. Nárůst počtu migrantů v roce 2022 vedl k tomu, že tvorba HDP vzrostla více oproti očekávání. Jestliže dříve byli tito lidé považováni na cizince - a bylo jich mnohem méně -  a mzdy jim vyplácené byly vývozem, dnes zůstávají v tuzemsku. 

Navíc je tam ještě jeden efekt – podpory vyplácené těmto migrantům - a v roce 2022 je to skokový vzestup – končí na vnitřním trhu, a tedy zvyšují ukazatel soukromé spotřeby, stejně jako vládní spotřebu. 

Ovšem je nutno si uvědomit, že tato podpora je financována z dluhu resp. deficitu státního rozpočtu. Jiné řešení ani není možné – tito lidé nic netvoří na rozdíl od těch, co pracují a dostávají nějakou mzdu, proti níž je vytvořena nějaká hodnota. 

Kromě toho není ani jasné, o jak velký počet započtených Ukrajinců se jedná. Je to 100 tis. nebo 200 tis. nebo ještě více? 

Přepočet dat – ať už je jakýkoli – nemůže dlouhodobě skrýt fakt, že česká ekonomika příliš „nešlape“ že se jí nedaří. Data za letošní rok to potvrzují. Pokles průmyslové výroby za posledních pět měsíců o 1,3 % meziročně, z toho zpracovatelského průmyslu o 0,8 %. 

Pokles stavební výroby - opět meziročně - dosahuje 4 %, což je mimořádně velký pokles. A je klid! Takový pokles nikoho moc nevzrušuje, ačkoli je to jedno z klíčových odvětví. Kdyby se to stalo za Babiše, to by to ve zprávách na ČT alespoň týden. 

Na druhé straně je zde vzestup maloobchodního obratu o 4,4 % meziročně za pět měsíců letošního roku. Přitom ovšem některé položky obratu rostou mimořádně rychle – prodej kosmetického zboží o 18 % meziročně. I to je nezvyklé. Prostě představa, že prodej nějakého zboží roste meziročně o pětinu, vypadá jako sci-fi.

Tato data pak budou mít dopad na úvahy růstu ekonomiky v dalším roce a to zejména pak do do dynamiky příjmů státního rozpočtu na příští rok. Pro letošní rok MF počítalo s růstem HDP o 2,3 %, později pak s růstem o 1,4 % . To je již nyní zjevně nemožné.

Jak si asi tak MF poradí s požadavky na růst některých výdajů? Dalším zvýšením státního dluhu – jinak to ani neumí…